Catharina Wikner är försvarsadvokat till entreprenörens vd. Arkivbild. Foto: SVT

Försvarsadvokaten nöjd med friandet: ”En olyckshändelse som ingen ska lastas för”

Publicerad

Entreprenörens vd stod åtalad för grovt arbetsmiljöbrott efter att Thomas Ekenstein dött av rasmassorna han fick över sig i februari 2018 – men friades av tingsrätten på måndagen. Försvarsadvokaten Catharina Wikner är nöjd med den friande domen mot sin klient.

– Vi har hela tiden sagt att det är en tragisk olyckshändelse som ingen ska lastas för och tingsrätten har gått på det vi har lagt fram, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Enligt åtalet ska entreprenören inte följt de säkerhetsanvisningar som fanns. Vd:n ska heller inte ha gett tillräckligt med kunskaper om vad som krävdes för att kunna göra jobbet. Men tingsrätten bedömer att alla i arbetet utom en hade lång erfarenhet av uppgifterna, och det är bland annat därför vd:n nu frias.

Man död efter arbetsplatsolycka i Hedemora

– Jag tycker att det är en välskriven dom. Den tar helt sikte på det vi har lyft fram, säger Catharina Wikner.

Kan överklagas

Dock så var rätten oenig, då rådmannen ville fälla. Wikner säger att hon har noterat att det fanns skiljaktigheter och är medveten om att beslutet kan komma att överklagas av åklagaren.

– Vi får se vad åklagaren säger. Går det vidare till hovrätten så går det vidare, men det hoppas vi naturligtvis inte. Det har varit en lång process som varit ansträngande för många, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter arbetsplatsolycka i Hedemora

Mer i ämnet