Fortfarande mycket droger i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsradions dokumentär om droger handlar om en 18-åring tjej från Bollnäs som dog efter att ha tagit GHB.

Hennes syster medverkar i dokumentären och berättar om hennes sista tid i livet.

Användandet av GHB och GBL finns fortfarande i Bollnäs kommun trots flera dödsfall och överdoser. I en dokumentär producerad av Utbildningsradion om droger handlar delar av den om en 18-åring tjej från Bollnäs som dog efter att ha tagit GHB. Hennes syster, Malin Jonsson, medverkar i dokumentären och berättar om hennes sista tid i livet.

Dalarna – Ungdrog

– Hon var nog ute och festade som vilken annan kväll som helst. Hon hade nog ingen tanke på att det skulle gå så här snett i alla fall. Jag hoppas att det var den första gången, men det blev också den sista, säger hon.

Mimmi var bara 18 år gammal och som vilken tonåring som helst. Hon hamnade oplanerat på en fest som slutade med att hon avled. I blodet fanns en stor mängd alkohol, men det som tog hennes liv var drogen GHB. Något som  egentligen är ett lösningsmedel för bl.a. klottersanering.

Malin som stog väldigt nära sin lillasyster chockades av att Mimmi hade tagit GHB, men idag förstår hon att många ungdomar inte kan ta till sig hur farligt det egentligen är.

– Det känns inte som att dom ser det som en drog utan som en partygrej, precis som alkohol. Det känns som att det är så vanligt att man inte uppfattar att det som en drog. Det finns ingen attityd emot det. Det är naturligt liksom. Det är så vanligt bland befolkningen i vår stad. Det är precis som att är man ute och festar en kväll så tar man droger också.

Det har gått fyra år sedan Mimmi dog. Malin trodde att hennes systers dödsfall skulle skrämma andra att använda drogen, men så tycks det inte ha blivit.

– GHB rotade sig här för ganska många år sedan, säger Patrik Hägg, yttre befäl på polisen i Bollnäs. Det var människor som tog hit det här och det funkade, en del provade och tyckte om det och då rotade det sig och blev kvar. En ganska sluten grupp började att bruka det och så spred det sig och blev ringar på vattnet. Problemet är ganska unikt, det är inte många orter som har det här problemet som vi har.

Polisen i Bollnäs har gjort flera krafttag mot de här drogerna, senast i våras och då kunde man trots allt se en minskning.

– Vi jobbar i de miljöer där ungdomarna rör sig där vi vet att det är flitigt förekommande.Dom är duktiga på att dölja, dom blandar det med saft, alkohol och saker som gör att vi inte ska upptäcka att det är GBL. Men vi är ganska med nu och har lärt oss att se och lukta oss till vad det är för någonting. Sen jobbar vi mycket med samverkan också mellan kommun, socialtjänsten och sjukvården så vi har ganska klara och tydliga kommunikationslinjer mellan varandra.

Ändå verkar det svårt att utrota drogen helt i Bollnäs. I sommar har det varit minst två fall av överdoser där döden var mycket nära. Malin Jonsson tycker att det är skrämmande.

– Oftast tror dom att dom är odödliga. Det verkar som att många tror att det händer inte mig, men man läser dag efter dag om att det kommer in överdoser på sjukhusen och det är faktiskt oroväckande.

Dokumentären sänds i SVT1 Klockan 22:00 ikväll onsdag eller på www.ur.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ungdrog

Mer i ämnet