Foto: SVT

Fortsatt grillförbud i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen tog MSB beslut om att dra tillbaka det totala eldningsförbudet. Flera län har därefter valt att åter igen tillåta grillning på egen tomt. Länsstyrelsen Dalarna håller däremot fast vid förbudet.

När det gäller grillningsförbudet är det är upp till varje kommun att ta beslut. Hittills har ingen kommun i Dalarna gjort undantag för grillning.

Förbudet upphävt i flera län

Flera län har däremot redan släppt på förbudet. Kalmar län blev först med att dra tillbaka det. I Norrbotten, Västernorrland, Västmanland, Södermanland och Stockholm är det tillåtet att grilla på tomten från och med måndag kväll.

Även i Västerbotten hävdes förbudet i dag.

Vad betyder eldningsförbud?

  • Eldningsförbud råder utomhus i Dalarnas län. Förbudet omfattar alla platser inklusive egen tomt samt inkluderar alla typer av grillar, campingkök och annan öppen låga utomhus.
  • En kommun får besluta om undantag från förbudet om det är motiverat av lokala förhållanden.
  • Ändringarna gäller från den 25 juli 2018, kl 12.30 till den 30 september 2018 om inte Länsstyrelsen innan dess beslutar om att upphäva den tillfälliga föreskriften. Efter den 30 september gäller åter den ursprungliga föreskriften 20 FS 2001:28.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.