Så har corona påverkat bostadsmarknaden i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Mäklare i Dalarna ger vitt skilda bilder av hur bostadsmarknaden påverkats av coronakrisen. På vissa håll är läget iskallt – på andra hett.

– Vi har haft många bra försäljningar med många budgivningar och många som kommer på visningarna, säger Amanda Allernäs som jobbar som mäklare i Gagnefs kommun.

Inte heller i Borlänge syns någon avmattning enligt Niklas Sandberg som jobbat 10 år som mäklare.

– Från januari och fram tills nu har vi aldrig sålt så mycket, säger Niklas Sandberg, som inte heller ser någon prisnedgång på försäljningarna.

”Många köpare är nog oroliga”

I Avesta är läget lugnare. Ibra Ibrahimi har sett en lätt mattning på de försäljningar han ansvarar för.

– Många köpare är nog oroliga, man vet inte hur man ska bete sig, säger han.

Även i Malung beskrivs marknaden som mer stillsam med budgivningar som stagnerat. Däremot vill fler ha sina hus värderade.

– Kanske man är permitterad och vill ta lån för att renovera. Eller går i säljtankar, säger Susanna Torris, mäklare i Malung.

Läget i Sälen beskrivs som avslaget.

– Sälen sticker ut, säger Niklas Sandberg.

Han tror att det kan ha att göra med att många köpare kommer från Stockholmsområdet.

Dalarna: Lätt eller svårt att köpa bostad – hur är läget där du bor?

Janne Lithell • I Rättvik verkar det vara lite ljummet har haft ett radhus i Centrala Rättvik till salu via mäklare och intresset har varit svalt

Aspeboda. • Vad kostar en enplans villa 15år gammal lite renoverings behövs

Hej och tack för din fråga. Tror det är klokast att du kontaktar en mäklare för att få koll på prisläget där du bor.

Elin • Vi har letat hus i Rättvik med omnejd i flera år. Vi har också varit med på budgivningar på flera hus, men som sagts tidigare har budgivningarna dragit iväg så man har inte haft en chans! Känns lite hopplöst när man letar efter permanent boende och ser gårdar/ villor bli sålda för att sedan endast användas som sommarställe och stå tomma större delen av året.

Linda • Vi har letat bostad i Falun med omnejd i snart två år. Vi har varit med och budat på några hus men budgivningarna har dragit iväg så vi har fått lov att lägga oss. Det är svårt att få ett hus i Falun under 3 miljoner. Nu söker vi oss längre ut i mindre byar där priserna är lägre.

Lotta • Idre och grövelsjön är så höga priser att det är svårt för året runt boende att få tag på boende. Turisterna köper upp allt och priserna går upp efter deras efterfråga. I grövelsjön finns det många som vill bo året runt, men på grund av säsong jobb o fritidshus på 4 miljoner så är det omöjligt för dem att bo här. Så synd, för i själva grövelsjön är vi enbart 7 st som bor året runt.

Välkomna till vår chatt om bostadsmarknaden i Dalarna. Dela dina erfarenheter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer