Frivilliga samlas i Ludvika och Storvik idag för att leta efter den försvunna flickan. Foto: SVT

Förundersökning inleds i sökandet av 15-åringen från Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nu inlett en förundersökning om misstänkt människorov efter att en 15-årig flicka anmälts försvunnen från sitt hem i Ludvika i söndags.

Flickan försvann från sitt hem vid lunchtid i söndags och anmäldes försvunnen under söndagskvällen då hon inte kommit hem.

”Kan inte utesluta att hon utsatts för brott”

Polisen lämnade under måndagen beskedet att man inte misstänker att flickan utsatts för något brott eftersom hon tidigare försvunnit frivilligt vid flera tillfällen. Men på tisdagseftermiddagen meddelar polisen att man nu inleder en förundersökning om människorov.

– Vi kan inte utesluta att hon utsatts för något brott. Det har gått ganska lång tid nu. Det finns historik med tidigare försvinnanden men inte så här länge, berättar Stefan Dangardt, presstalesperson hos polisen och fortsätter:

– Det finns fördelar med att inleda en förundersökning eftersom vi får tillgång till fler verktyg på det sättet.

”Kan sätta in helikoptrar och hundar”

Vilka andra verktyg det kan röra sig om kan han inte svara på i nuläget.

– Det är det man får funderar på nu, vilka åtgärder som kan vidtas. Såklart finns det ett syfte med att man nu inleder en förundersökning. Vi har ju helikoptar och hundar vi skulle kunna sätta in, men för det behöver vi en specifik plats, säger Dangardt.

Har sökts i Dalarna och Gävleborg

Enligt uppgifter ska flickan ha setts kliva på ett tåg i Borlänge för att sedan kliva av i Storvik i Gävleborg.

Frivilliga sökte efter flickan under måndagseftermiddagen och kvällen i Ludvika och kommer även under tisdagen att söka i både Ludvika och Storvik.

Vädjar till allmänheten

Polisen sökte efter flickan i närheten av Storvik under natten mot måndag.

– Nu har det gått ett par dagar sedan dess, det är svårt att få en uppfattning om var hon är. Därför vädjar vi också till allmänheten om någon kan dra sig till minnes om man kan ha sett henne, säger Stefan Dangardt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.