Fotanglar är vassa föremål av metall, ofta med flera spetsar, som används för att punktera bildäck. Foto: TT/Johan Nilsson/Bertil Ericsson

Fotanglar kastades ut bakom flyende bil – polisbil fick punktering

Publicerad

Strax efter klockan 03 i natt jagade en polisbil efter en flyende bil utanför Avesta, men jakten fick ett abrupt slut när polisbilen fick punktering på två av däcken.

Bilen skulle stoppas för en kontroll, men då flydde den direkt iväg söderut mot Norberg i hög hastighet.

– Kort därefter slänger de ut åtminstone två fotanglar bakom bilen så att polisbilen kör över dem och får punktering, berättar polisens vakthavande befäl Jan-Åke Sjöström.

Får hjälp av Västmanlandspolisen

Med två trasiga däck kunde polisbilen inte längre fortsätta jakten, istället larmades polisen i region Mitt vars bevakningsområde börjar strax söder om Avesta.

– Under natten har både vi och polispatruller i region Mitt spanat efter bilen, men vi har inte hittat den, säger befälet.

Förekommer i samband med inbrott

Sjöström berättar att det är ovanligt att flyende bilar använder fotanglar för att komma undan poliser.

– Det händer ibland när vi är snabbt på plats vid inbrott att fotanglar kastas ut, men inte heller då är det särskilt vanligt. Och definitivt inte som i det här fallet, när bilen bara skulle stoppas för en kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.