I ett samarbete mellan regionen och äldreomsorgen har man testat omsorgspersonal och upptäckt många som varit smittade utan symtom.

Framgångsrik coronatestning för omsorgspersonal – ”Har fångat 90 stycken som inte haft symtom”

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sedan erbjöds länets kommuner frivilliga coronatester för sin omsorgspersonal. Av hittills 2400 inrapporterade tester har cirka 100 varit positiva. Personal som varit smittade utan att ha några symtom har då kunnat stoppas från att jobba i närheten av äldre och sköra. Men i några kommuner har testerna ännu inte kommit igång.

I de flesta av länets kommuner finns det nu möjlighet för personal inom äldreomsorgen att snabbt få veta om de bär på coronasmitta även om de inte känner av några symtom. Region Dalarna har erbjudit den här möjligheten efter den höga dödligheten inom äldreomsorgen av covid-19.

– Det är en del i att få till stånd ett bättre samarbete mellan sjukvården och äldrevården, säger Roger Larsson, chefläkare vid Region Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Alla kommuner utom Ludvika, Hedemora och Säter hade i måndags kommit igång med de frivilliga testerna som kan minska smittspridning bland

Roger Larsson, chefläkare Region Dalarna. Foto: SVT

äldre och sköra.

I Ludvika säger medicinskt ansvarig sjuksköterska Maj-Britt Bertholdsson att det råder oklarhet kring om det krävs legitimerad personal för att utföra testerna. Även ordföranden i Region Dalarnas Hälso- och sjukvårdsnämnd, Sofia Jarl, ser coronatesterna som en del i ett önskat fördjupat samarbete mellan regionen och länets kommuner.

I klippet berättar regionrådet Sofia Jarl (C) och chefläkaren Roger Larsson om att man lyckats hitta personal inom omsorgen som burit på smittan utan symtom – Chefläkaren: ”Jag blev förvånad”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet