Trummis slog igenom på nätet

Uppdaterad
Publicerad

20-årige Fredrik Olsson har fått stor uppmärksamhet i olika videos på nätet. Men i verkligheten håller han till i sina föräldrars garage.

I ett garage i Ornäs utanför Borlänge sitter han. En av världens bästa på att spela digitala trummor. Och de digitala trummorna låter kanske inte som många tänker sig att trummor låter.

Fredrik har lagt ner många timmar i sitt garage på att bli så duktig på trummor som han är. Och det har gett resultat.

Fredagsfönster

– Det finns ett ordspåk eller någonting som säger att för att man ska bemästra någonting krävs det 10 000 timmars hårt arbete. Jag har tänkt på det på senare tid, att det är ganska rimligt. Det tar tid att bli duktig, säger Fredrik Olsson.

VM i digitala trummor

Efter att ha skickat in en video på sig själv när han spelar blev han uttagen till världsmästerskapen i digitala trummor i Tyskland. Inför hundratals åskådare och en jury fick Fredrik framföra ett trumsolo.

-Det var en helt ny upplevelse. Jag var jättenervös innan, men när man väl kom upp där och körde så var det så sjukt kul. Jag var helt inne i ögonblicket, berättar Fredrik.

Inga rockstjärnedrömmar

Men trots att Fredrik alltså är en av världens bästa trummisar så är det inte en framtid som rockstjärna han ser framför sig. Istället satsar han på att föra sina kunskaper vidare, genom privatlektioner och videos han lagt ut på nätet.

– Det har öppnat många dörrar. Jag har fått kontakt med människor som jag kanske inte skulle fått kontakt med andra. Det är stort när någon skriver till mig att jag fått dem att spela trummor till exempel. Det finns inget som är roligare att höra!

Men det finns trots allt ett liv utanför garaget för Fredrik också. När han vill ta paus från allt trummande, ja då plockar han fram något annat instrument.

– Jag spelar gitarr, piano och jag sjunger. Jag tycker det är kul att skapa saker och vara kreativ.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsfönster

Mer i ämnet