Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det blir en utmaning att klara av det” – hör regionrådet Sofia Jarl och hennes politikerkollegor om vårdköerna i coronans spår. Foto: SVT, Erik G Svensson/TT

Från kapade köer till enorm vårdskuld – pandemin sätter Region Dalarna på prov

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna ger sig själva godkänt när det gäller hanteringen av coronaviruset i Region Dalarna. Majoritet och opposition har varit i stort sett eniga – men nu väntar utmaningarna: Köer ska kortas, vårdpersonalen ska få återhämtning och kollektivtrafiken komma på fötter igen.

– Det har inte varit någon oenighet. Det gällde ju att samla alla krafter som gick, säger Maja Gilbert (V), oppositonsråd, om hur politiken skött coronan.

Men enligt henne och många av hennes kollegor oavsett partifärg, så är det verksamheterna som gjort det stora jobbet:

– De fick ju uppgiften och de har tagit den och skött den fantastiskt.

– Visst spelar den politiska ledningen en roll, men här handlar det mycket om hur ledningsgruppen på tjänstemannasidan organiserades, att all personal har slitit och sliter hårt fortfarande. Det är nog tack vare det som det har blivit så bra som det blivit, det kan jag känna en stor stolthet över, säger Sofia Jarl (C) regionråd med ansvar för Hälso- och sjukvården.

Gjorde om krisorganisationen

Regionrådet Ulf Berg (M) lyfter fram hur han valde att gå förbi den krisorganisation som fanns och istället inrättade en stabsgrupp med några få tjänstemän.

– Det har jag tagit med mig från min tid vid polisen, jag tror inte på att 30 personer ska vara med och styra i en kris. Den här lilla gruppen har fått stor frihet och nog varit orsaken till att vi kunnat vara så snabba i förändringen. Jag har fått väldigt mycket cred för att jag fattade det beslutet, säger Ulf Berg.

Ekonomin i kollektivtrafiken oroar

Samtidigt som man ser ljuset i tunneln så tornar nu utmaningarna upp sig. Körerna till vård och operationer växer, personal som har slitit hårt måste få återhämtning och ekonomin i vissa verksamheter oroar.

– Kollektivtrafiken är kanske den största utmaningen i dag när staten säger ”Kör alla bussar” men att ingen får åka med dem – då får vi inga intäkter, säger Ulf Berg .

I klippet ovan berättar politikerna om oron för avstannade projekt och växande köer  i vården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Halvtid i politiken

Mer i ämnet