Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så analyseras ett B-PEth-blodprov på kem-labb i Falun – sjukhuskemisten Ingrid visar och berättar i videon. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Från patientens blodprov till del i stort forskningsprojekt – följ med till labbet i Falun

Publicerad

När forskare ska finna svar om hur dalfolkets alkoholintag hänger ihop med ohälsa, har tusentals blodprov först analyserats på labbet på Falu lasarett.

Sjukhuskemisten Ingrid Almkvist visar hur arbetet med provrören går till.

Analyserna som forskare vid Region Dalarna nu jobbar med innebär att de kollar på tusentals provsvar från blodprov, även kallade B-PEth, som visar mängden alkohol, två-fyra veckor tillbaka. De ska analyseras och förhoppningen är att hitta olika typer av kopplingar mellan ohälsa och alkoholintag.

Ingrid Almkvist tar hand om sådana blodprov på kem-labb i Falun och förklarar i videon ovan hur processen med provrören går till.

Mål med forskningen

Förhoppningen med forskningsprojektet är att kunna öka kunskapen kring olika riskgrupper, så att vården sedan kan rikta förebyggande insatser och göra behandlingar för att minska den alkoholrelaterade ohälsan bland individer i samhället.

Se i videon ovan hur provrören sätts in i en särskild robot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.