I klippet berättar Tomas Axelsson, docent i religionssociologi om orsakerna till varför debatt- och samhällsklimatet förändrats, och hur han tror att lösningen ser ut. Foto: Lotta Olin Persson

Från respekt till hat på 60 år – Nu letar forskaren efter nya vägar till samtal

Uppdaterad
Publicerad

Samhälls- och debattklimatet har gått från respektfullt till hatiskt, enligt Tomas Axelsson docent på Högskolan Dalarna.

Nu letar han efter metoder för att föra konstruktiv dialog med människor som har antidemokratiska tankar.

– Det finns en grupp i samhället som är pessimistisk och känner sig som samhällets förlorare, förklarar Axelsson.   

Enligt Axelsson som i flera år forskat på våldsbejakande extremism är det i den gruppen grogrund för hat och antidemokratiska tankar finns.    

Nu vill han hitta vägar att nå fram till de här människorna. Planen är att kartlägga i vilka sammanhang personer med avvikande åsikter har möjlighet att få säga vad de tycker, och samtidigt mötas med både respekt och motstånd.  

Såna samtal är enligt Axelsson ovanliga idag, och sker främst i föreningsliv, partier och kyrkor. 

Förhoppningen: verktyg för konstruktiva samtal

Förhoppningen är att pilotprojektet ”Vägar till konstruktiva idésamtal – Clashing Views Constructive Conversations”, ska kunna hitta såna samtal.  

– Det vi är intresserade av är var mötena mellan människor som inte är så intresserade av dialog, utan som är konfrontativa och förbannade och pessimistiska och upprörda över samhällsutvecklingen, uppstår. Och hur möter man dem?  

Förhoppningen är att sen lyckas arbeta fram verktyg för konstruktiva samtal och skapa en manual för hur anställda i kommuner och landsting kan genomföra komplexa samtal i möten med vuxna.  

I klippet berättar Tomas Axelsson, docent i religionssociologi om orsakerna till varför debatt- och samhällsklimatet förändrats, och hur han tror att lösningen ser ut.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.