Olav Djuve kommer från byn Seljord i norska Telemark. Han var under andra världskriget soldat och för 70 år sedan var han med i det blodiga slaget i byn Gröndalen nära Trysil, bara några mil från den svenska gränsen. Olav bekräftar nu att en del av det tyska krigsbytet troligen fortfarande finns gömt i gränstrakterna mellan Norge och Dalarna.
– Jag gömde det i en myrstack 150 meter från gränsen, säger han.
Nästan hundra tyskar dödades
Olav Djuve fyller snart 94 år, men minns fortfarande alla detaljer från krigsåren. Under april 1940 bombades bland annat byn Nybergsund dit den norska kungafamiljen hade flytt. Och i maj 1940 drog tyska trupper österut från Elverum i Norge mot svenska gränsen. Det sista slaget mellan norrmän och tyskar avgjordes i Gröndalen natten mellan den 2 och 3 maj 1940.
Norrmännen hade sprängt broar väster om byn, men sent under kvällen kom ändå tyskarna in i Gröndalen. Vid en vägspärr mitt i byn utkämpades under natten ett slag som pågick drygt två timmar. Närmare 100 tyskar dödades men inte en enda norrman skadades eller dödades. Olav Djuve berättar:
”Jag sköt med två kulsprutor”
– Jag stod på en lastbil och sköt med två kulsprutor. En rakt fram och en i vägens riktning. Det var nog den senare som dödade flest. Det var mörkt så jag såg ingen stupa, som tur var.
Efter slaget flydde Olav och de andra soldaterna till byn Flermoen alldeles intill den svenska gränsen. Flera tyska krigsfångar fick följa med och där klädde de norska soldaterna om till civila kläder.
– Det var någon kommunist som ville att vi skulle skjuta tyskarna, men vi hade ett befäl som sa att så fick man inte göra. Vi skickade tillbaka tyskarna till sina egna, berättar Olav Djuve.
Jagade älg med gammalt krigsvapen
En del av krigsbytet gömdes i byn Gränsbo på den svenska sidan om gränsen. Vapen och en del tyskt krigsmaterial förvarades i ett grishus i byn. Sigfrid Olsson i Gränsbo är en av få som finns kvar i dag av dem som tog emot krigsbytet där.
– Jag minns särskilt att det var en blodig hjälm efter en av de stupade, ett kartfodral och ett oöppnat brev som han hade haft. Det hamnade här i Gränsbo, säger Sigfrid Olsson, som är 85 år i dag.
Sigfrid har under åren själv hittat en del krigsmaterial som varit gömt i terrängen i Gränsbo. Bland annat flera norska och tyska patronväskor. Och han köpte själv ett norskt militärt vapen som hade använts i slaget.
– Det var 1943 och min första älgjakt. Då hade jag alltså ett gevär som de hade skjutit folk med i Gröndalen, säger Sigfrid Olsson.
Han tror att det fortfarande finns vapen och annat gömt i terrängen som ingen har hittat.
Olav Djuve flydde efter slaget över till Sverige och Dalarna. Och han bekräftar nu misstankarna. Strax innan gränsövergången gömde han själv en del av krigsbytet.
– Jag tog en pistol och grävde ner den i en myrstack 150 meter från gränsen. Jag trodde väl att jag skulle kunna komma tillbaka och hämta den senare. Jag åkte tillbaka efter många år men då var vägen omgjord och jag hittade aldrig pistolen, säger Olav Djuve. När han flydde in i Sverige kom han först till Sälen och senare till Mockfjärd.
– Vi firade 17:e maj där men vi sjöng inte ”ja vi elsker” den gången, säger Olav Djuve.
Han vet inte i dag hur många han dödade under slaget i Gröndalen.
– Jag kan tacka mörkret för det, säger han. De som såg hur det såg ut morgonen efter har berättat att det inte var någon trevlig syn. Bland annat fanns tio döda officerare som delvis låg kvar i sina bilar.
Patrik Qvicker