Elva personer misstänktes till en början för inblandning i mordet. Tio dömdes för inblandning av olika grad. Foto: SVT Grafik

Friad i Långshyttemordet nekas ersättning

Publicerad

En kvinna som begärt ersättning då hon suttit frihetsberövad efter att ha dömts men sedan friats i samband med fallet i Långshyttan, där en 61-årig kvinna mördades, nekas ersättning.

Kvinnan hade begärt 200.000 kronor i ersättning. Motiveringen till ersättningen var enligt kvinnans ombud häktningstiden på nära sex månader, och den massiva mediala uppmärksamheten kring mordet.

Kvinnan misstänktes för underlåtenhet att avslöja mord, vilket hon alltså senare friades för.

Kvinna mördad i Långshyttan

Agerande avgjorde

Justitiekanslern bedömer att kvinnan i grunden har rätt till ersättning, efter att ha suttit frihetsberövad och sedan friats. Men hennes agerande under händelseförloppet gör att hon själv bedöms ha försatt sig i en situation som gjorde att hon kunde misstänkas för brott.

Skickade sms

Bland annat skickade kvinnan ett sms med innehållet: ”Nu har vi henne i bilen jipiiii blod kram”, när brottsoffret fördes iväg till en grillplats. Hon ska också haft hand om brottsoffrets telefon efter mordet. Kvinnan var dock inte närvarande när mordet ägde rum.

Sammantaget gör justitiekanslern ändå bedömningen att hon ska nekas ersättning.

LÄS MER: Misstänktes för roll i Långshyttemordet – vill ha ersättning av staten

LÄS MER: Här hittar du samtliga artiklar om fallet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet