Foto: Märit Hagberg/Länsstyrelsen

Fridlyst tall blir 100 år

Publicerad

Det är nu 100 år sedan Dalarna fick sitt första fridlysta naturminne – här är tallen som fått en egen dikt.

Den 12 oktober 1915 beslutades att en stor tall som står i Grangärde socken skulle fridlysas som naturminne. Tallen beräknades redan då vara 300 år gammal.

Idag är trädet är dött, men enligt länsstyrelsen fyller den en viktig funktion som föda och boplats åt lavar, insekter och fåglar.

Inventerar fridlysta träd

Länsstyrelsen håller just nu på att inventera de träd i länet som är fridlysta.

– Just nu pågår en genomgång av länets 155 naturminnen. Vi kommer bland annat se över vilka träd som står kvar och om något behöver göras så att de inte skadas i framtiden. De som inte finns kvar behöver upphöra som beslut, men även döda träd har en funktion att fylla, säger Märit Hagberg på länsstyrelsen.

Tallen har egen dikt

I beslutet om att tallen i Grangärde blir naturminne finns förutom föreskrifter om att trädet inte får skadas en dikt som skulle finnas på en skylt intill tallen. Skylten har sedan länge försvunnit, uppger länsstyrelsen, men det ska man nu råda bot på. 

Dikten om den gamla tallen

”Pelare i skogens tempelhall, höga åldring, vackra jättetall, må mot skyn du växa länge än, rak i ryggen, reslig, lång och stark! Och må skogens alla vandringsmän, lyss till bruset i din mörka krona, fröjdas åt din vackra stam och skona, all din fina gyllenbruna bark.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.