Foto: SVT

Fritt fram för svenska sommarturister till Dalarna – så ska det göras ansvarsfullt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att regeringen nu släppt på reserestriktionerna så att svenskarna kan resa fritt inom landet i sommar kan vi vänta oss en hel del turister till Dalarna i sommar. Visit Dalarnas vd, Jonas Rosén, berättar hur turister ska kunna välkomnas utan att det blir en risk.

Ett besked om resandet i sommar har varit efterlängtat för turistaktörerna i Dalarna. På torsdagen kom beskedet från regeringen att man nu får resa fritt inom Sverige, så länge man är symtomfri.

– Först och främst innebär det att vi får en tydlighet, men vi är väldigt tydliga med att vi måste fortsätta att ta ansvar, trygghet och säkerhet står som nummer ett på vår dagordning, säger Jonas Rosén, vd på Visit Dalarna.

Så kan man ta emot turister ansvarsfullt

Han berättar också att de nya beskeden innebär att vi nu kommer att kunna få en hel del besökare till Dalarna även den här sommaren, även om det är långt färre än vad vi brukar ha.

– Men vi kommer att kunna öppna upp och många företag kommer få en chans att överleva. Jag tänker på boendeanläggningar, restauranger och liknande, säger Rosén.

Hur tar man emot turister på ett ansvarsfullt sätt då, nu när det troligtvis kommer att komma en hel del turister?

– Vi har en rad fina exempel på företag som ställt om, guidade turer som hålls utomhus, minskade gruppstorlekar, kösystem i receptioner, förlängda tider i frukostmatsalar för färre gäster samtidigt, för att ta några exempel, berättar Rosén.

Marknadsför naturaktiviteter

Man har redan kunnat se att det är en stor efterfrågan på naturupplevelser från turister inför den kommande sommaren. Upplevelser i skog och mark, på fjäll och vid sjöar är sådant som efterfrågas och som man också nu kommer att fokusera på i marknadsföringen av Dalarna inför sommaren.

– Det handlar om att marknadsföra Dalarna på ett klokt och säkert sätt. Att försöka få ut folk att hitta ut i skog och mark, där man kan känna sig trygg. Outdoor-trenden kommer bli ännu starkare med familjer som fjällvandrar eller cyklar mountainbike för första gången, säger Rosén.

Svårt för aktörer som samlar mycket folk

Men det finns också de som kommer att få det fortsatt tufft, trots de nya riktlinjerna. Det handlar framförallt om de som drabbas av förbudet av samlingar på mer än 50 personer.

– Vi har ju våra evenemang som en vanlig sommar betyder väldigt mycket med tusentals människor som kommer, så blir det ju inte i år. Det slår stenhårt mot den typen av aktörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.