Kriminalvårdschefen Mats Gidlund berättar om läget i häktet i Falun. Foto: SVT

Häktade i Falun kan få dela cell

Uppdaterad
Publicerad

Faluhäktet är helt fullt sen en och en halv vecka. Kriminalvården har tvingats placera mellan 15 och 20 personer på annat håll. För att lösa problemet diskuteras nu dubbelbeläggning av cellerna. Något som testats i Falun.

– Då belägger man cellen med två sängar helt enkelt. Vi försöker undvika det utifrån att platsutrymmet är väldigt litet i en häktningscell, därför är det svårt att lägga en madrass på golvet, säger Mats Gidlund, chef för det kriminalvårdsområde som täcker Falun, Gävle och Östersund.

Delade celler testas i Falun

Men problemet med fulla häkten är nationellt och Kriminalvårdens generaldirektör beskriver situationen som akut. 

Häktet i Falun har provat dubbelbeläggning. 

– Det visade sig att våra rum var för små, och att det utifrån dagsläget inte var lämpligt utifrån de personer som fanns i vårt förvar vid det tillfället, berättar Mats Gidlund, men tillägger att det ändå kan bli aktuellt med nya dubbelbeläggningar. 

– Som det ser ut just för tillfället är läget ansträngt.

Flera placerade i Gävle

Faluhäktet har 36 platser som alltså är fulla. Kriminalvården har tvingats placera tio personer i polisens arrester i Borlänge och Mora och mellan sju och nio personer sitter häktade utanför länet, bland annat på häktet i Gävle. 

Se klippet ovan och hör kriminalvårdschefen berätta om läget i häktet i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.