Foto: TT

Furudals hockeycenter i konkurs

Publicerad

Furudals Hockeycenter AB lämnade på fredagen in en ansökan om konkurs till tingsrätten i Mora. Företaget äger byggnaden där Hockeyskolan sedan 1980 huserat unga ishockeyspelare. Över 30.000 ungdomar har gått i skolan.

– Det här måste vi lösa, utan hockeyskola i Furudal blir det katastrof, hela Rättviks kommun med omnejd drabbas ju, säger Birgitta Hedlund som sitter i bolagets styrelse.

Miljonskuld

Orsaken till konkursen ska vara en skatteskuld på 2,5 miljoner kronor som bolaget ålagts att betala efter en skatterevision. Största delen av skulden ska röra momsavdrag som bolaget gjort de senaste två åren.

– Våra revisorer och Skatteverket har olika syn på hur avdragen skulle hanterats, säger Birgitta Hedlund.

– Vi kan konstatera att bolaget helt enkelt inte har den summan. Det innebär att vi inte har något annat val än att försätta bolaget i konkurs, säger hon.

Kan drabba IFK Ore

Furudals Hockeycenter AB äger Hockeyborg, där deltagare i hockeyskolan bor och äter under de veckor som hockeyskolan pågår. Skulle det inte bli någon hockeyskola kan det få konsekvenser även för föreningen IFK Ore.

– Kan vi inte driva bolaget vidare så kan vi nog inte driva föreningen heller, intäkterna från hockeyskolan betyder väldigt mycket för föreningen, säger Birgitta Hedlund.

Grundades 1980

Hon hoppas nu på hjälp från näringslivet och kommunen.

– Vi hoppas kunna lösa situationen med hjälp av Rättviks kommun och andra intressenter, säger Birgitta Hedlund.

Hockeyskolan grundades 1980 av Bengt ”Fisken” Ohlson. Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Henrik Zetterberg är några av de över 30.000 hockeyspelare som gått i skolan sedan starten. Över 1.000 ungdomar går varje år i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer