Fynd hittade vid gammalt gravfält i Äppelbo

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår det utgrävningar av ett gammalt gravfält i Äppelbo – och redan under första dagen så hittade arkelogerna några fynd på platsen.

Ett knivblad av järn var ett av fynden som hittades under måndagen på gravfältet intill en Busjön i Äppelbo.

– Just här är ett gravfält som man känt till sen 1940-talet med ett 10-tal gravar, berättar Joakim Wehlin som är arkeolog på Dalarnas museum.

– Den här typen av gravar är mellan 1.000 till 2.000 år gamla, men exakt hur gammal den här är vet vi inte och det är det vad vi hoppas få svar på.

Platsen håller på att försvinna

Men trots att gravsättningen i Äppelbo varit känd sedan tidigare, så är det först nu som en utgrävning sker. Och det i grevens tid.

På den här udden i Busjön, Äppelbo, finns alltså en gravsättning som kan vara upp till 2.000 år gammal. Foto: Sofie Lind

– Just nu så håller några av gravarna på att rasa ut i sjön, så det vi gör är en räddningsundersökning kan man säga och undersöker dem innan de försvinner för gott ner i vattnet, säger Joakim Wehlin.

Vad hoppas ni hitta?

– Vi hoppas på att hitta delar av gravarna här och de består sannolikt av brända människoben, lite djurben, och sen föremålen som de här personerna har fått med sig ner i gravarna.

Även om vädret på måndagen bjöd på både regn och hagel, så är många intresserade av att hjälpa till vid utgrävningen som pågår under den här veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.