Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kommunen river vandringsleder i Sälen – utan förvarning

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun har utan förvarning på kort tid rivit fyra vandnings- och skidleder i Sälenfjällen.

Nu kommer hård kritik från företagare och lokalbefolkning – inte ens kommunens egen turistbyrå visste att lederna på fjället hade försvunnit.

 – Det kan hända att några fått fel information, säger Agneta Åhs-Sivertsen vid Sälens turistbyrå.

Sköts till stor del av kommunen.

Lederna i Sälenfjällen sköts till stor del av Malung-Sälens kommun men nu har kommunen rivit fyra leder på fjället, och det har skett utan förvarning.

 – Jag fick reda på att det revs en hel del leder i Sälen för två dagar sen. Av en slump, säger Agneta Åhs-Siversten vid kommunens egen turistbyrå i Sälen. Jag står ju framför gästen och måste ha rätt information snabbt. Det kan hända att en del nu fått fel information.

Ilskan stor bland lokalbefolkning och företagare

 – Det var en överraskning. Jag blev tagen på sängen, säger Christian Ek som till vardags jobbar med att leda turister rätt på fjället.

 – Vi har en vandringskarta där två av turerna går på den här lederna. Helt plötsligt fick jag veta att de var borta, säger Christian Ek.

Lederna som rivits finns på flera håll

Dels handlar det en om en populär skidled mellan Hemfjällsstugan och Storfjällsgraven som nu är riven. Det handlar om en led vid Gusjösätern, vid Hundfjället mot Rörbäcksnäs och om en längre led över själva Hundfjället.

Ekonomisk fråga

Kommunen har inte råd att underhålla lederna i Sälenfjällen längre. Den enda som jobbat med ledtillsyn har gått i pension och som ett led i att spara pengar så ska inte tjänsten återbesättas. Och då är resonemanget att det är bättre att riva några av de leder i Sälen som används minst.

  – De kunde ju haft en dialog innan så tror jag säkert att andra kunde ha hjälpt till med underhåll. Företag eller föreningar, säger Christian Ek.

Samtidigt satsar kommunen på annan turism

Rivningen av lederna görs samtidigt som det satsas mer än på många år på turismen i Sälenfjällen. Inte minst eftersom att en ny flygplats håller på att byggas.

 – Vi utvecklar ju hela tiden samtidigt så gör de ju produkten sämre eller mindre på det här sättet. Det är konstigt, säger Christian Ek.

Turistbyrån på kommunens sida

Men rivningen av leder får ändå visst stöd av turistbyråns personal.

 – Det är bättre att satsa på kvalitet än på kvantitet. Om vi nu har leder som inte håller måttet så kanske vi måste ta bort en del av dem, säger Agneta Åhs-Sivertsen.

Har kallat till möte

Efter den hårda kritiken har nu Malung-Sälens kommun kallat till ett möte med turistnäringen i frågan om de rivna lederna i Sälenfjällen.

TV: Rivningen väcker ilska och förvåning. Se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.