Gå ner i vikt? – Träna mätt och rätt

Uppdaterad
Publicerad

Vill du gå ner i vikt? Då gäller det att vara mätt, men framförallt att du rör på dig och att du tränar rätt. Det framgår i en ny bok som släppts i Dalarna.

I dag är 58 procent av männen och 46 procent av kvinnorna i Sverige överviktiga eller feta. Motsägelsefullt nog tränar vi samtidigt som aldrig förr.

Professor Michail Tonkonogi och Helena Bellardini, som jobbar inom medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna, har nyligen släppt en bok om viktminskning. I boken ha de gått igenom och sammanställt de senaste forskningsrönen kring fysisk aktivitet och fettreducering. Utifrån detta har de jobbat fram en modell för att effektivt bli av med fett.

– Det gäller att äta rätt – inte svälta sig, säger Michail Tonkonogoi, professor i vetenskaplig medicin.

Sedan handlar det om att röra på sig och välja rätt träningsform.

–  Man måste hitta en vardag med träning och rätt träning. Löpning, promenad, cykling och styrketräning är mest effektiv för fettreducering.

–  Däremot har vi sett att simning är sämre, säger Helena Bellardini.

– När vi ser på resultaten efter dom som använt simning som träningsmetod så ser vi att de inte uppnått viktminskning snarare har de ökat i vikt.

Varför är simning sämre?

– En teori kan vara att kylan i vattnet gör att inte kroppen släpper ifrån sig fett, det behövs för att isolera kroppen, att hålla värmen. Men det kan också vara att det bildas mer muskler, då det är en träningsform där fler muskelgrupper tränas.

Men han tillägger:

– Det är egentligen inte vad man gör utan att man gör något som är det viktiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.