Gångbro rasade i Smedjebacken: ”Snön blev nog sista droppen”

Publicerad

En gångbro på ett populärt gångstråk i Smedjebacken rasade under natten mot söndagen ner i Kolbäcksån. Enligt gatuchefen i kommunen kan de senaste dagarnas snöfall vara droppen som fick bron att ge med sig.

Bron gick mellan Söppenmyren och Västansjö i Smedjebacken och var en del i ett populärt gångstråk innan det spärrades av i november 2018.

– Den var skadad, stolparna hade böjt sig och vad det beror på vet vi inte. Vi hade beställt en bärighetsberäkning av bron men nu är det för sent för den, säger Göran Pålsson, gatuchef i Smedjebackens kommun.

Snön trolig orsak till raset

Eftersom bron var avstängd har heller ingen snöröjning kunnat ske och därför låg det ganska mycket snö på bron innan den rasade.

– Då blir det ju självklart en större belastning och det var nog det som gjorde att den inte orkade längre, säger Göran Pålsson.

Likadan bro stängs av

Bara ett par hundra meter bort på samma gångstråk finns en likadan bro. Efter en inspektion av den spärrade kommunen av den under söndagen.

– Det finns tendenser till att den också har börjat att bågna. Jag misstänker att det är ett konstruktionsfel på det här broarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer