Gävledala – Idrottsläkare varnar för energidryck

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som dricker energidryck har blivit ett allt vanligare problem. Många dricker dessutom stora mängder. Nu varnar idrottsläkare för effekterna.

Som energidryck räknas drycker som innehåller uppiggande ämnen som aminosyra, taurin, koffein, socker och kolhydrater.

Både socker i den form som används och koffein i höga halter är starkt beroendeframkallande.

– Dricker man mycket kan det bli problem med njurarna eftersom det är vätskedrivande ämnen i dryckerna och då orkar inte njurarna om intaget är stor, säger Mats Carlén idrottsläkare.

Många ungdomar föklarar att dom dricker dryckerna för att kunna hålla sig vaken längre.

– Först blir man jättepigg sen när det går ur blir man jättetrött istället, säger Michaela Carlsson som själv dock är sparsam med energidrycker.

– Under en kortare tid kanske jag har druckit 5,6 stycken 7 kanske säger Rick Nordlund som använder energidryck när han vill sitta länge vid datorn.

Energidryckerna har som avsikt att öka prestationsförmågan, koncentrationsförmågan och reaktionsförmågan.

– De är inte så länge sedan koffein fanns med på dopningslistan, säger idrottsläkare Mats Carlén.

Det finns idag få vetenskapliga studier av hur ett stor intag av de prestationshöjande substanserna ger för effekt på ungdomar. Men idrottsläkaren som ser hur tränande och växande kroppar påverkas avråder från all form av så kallad energidryck.

– Koffein ger en klar stimulansåtgärd som är klart olämplig, säger Mats Carlèn idrottsläkare i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.