Gift hittat i vatten under järnväg

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har hittat giftet diuron som fanns i bekämpningsmedlet Karmex 80 i grundvattnet under järnvägen i Strömsheden i Vansbro.

Karmex 80 förbjöds i Sverige 1993 men påträffades i grundvattnet under banvallen i prover som Trafikverket tog förra året.

– Vi har påträffat diuron i två av de fyra provtagningsrör vi har där, säger Niklas Löwegren som är projektledare för Trafikverkets provtagningsprogram.

– Det är låga halter diuron som mätts upp, ungefär hälften av vad riktvärdet är säger han. 

Låga värden

Miljöinspektör Pontus Wätterbäck vid Vansbro kommun tycker man ska vara vaksam när man stöter på gift men konstaterar också han att det är låga värden som mätts upp.

– Jag har svårt att se att det finns någon anledning till oro för de som har brunnar efter järnvägen, säger han. Miljökontoret kommer fortsätta följa resultaten av Trafikverkets provtagningar i Strömsheden. Det är en av fem platser i landet där verket slagit ner provrör och gör regelbundna mätningar för att se om och hur den kemiska växtbekämpningen påverkar grundvattnet. 

Två provplatser i Dalarna

Dalarna har fått två sådana platser. Förutom i Strömsheden så tas även prover i Lennheden i Borlänge.  I Lennheden påträffades inga gifter i grundvattnet men däremot hittade man glyfosat i jorden, tio dagar efter fjolårets besprutning.

I Ryningsnäs i Vetlanda i Småland påträffades glyfosat i grundvattnet vid ett tillfälle i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.