Så här är det tänkt att det nya landmärket ska se ut. Bilden är en illustration.

Gigantiskt teknikmonument planeras i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Nu planeras ett nytt landmärke i Ludvika. Det är High voltage valley som vill att ett gigantiskt teknikmonument laddat med solenergi ska pryda Sockenstugeparken.

Det är efter att ABB sålt två exemplar av världens största transformatorer till Kina som möjligheten att göra konst av emballage uppstått. Efter att de enorma transformatorerna testats i Ludvika blev två 65 kvadratmeter stora lådor kvar, något som samarbetsplattformen High Voltage Valley lät sig inspireras av.

”Ska belysas dekorativt”

– Vi har sökt bygglov för att placera en av transformatorlådorna i Sockenstugeparken där den kan belysas dekorativt och utgöra ett landmärke för kommunen. Vi är verkligen stolta och vill visa upp att vi är ett världsledande centrum för teknik, innovation och energiomställning, säger Kathrine Abrahamsen, projektledare på High voltage valley.

13 meter högt

Som högst är konstverket 13 meter högt och det är helt gjord i plåt. I innandömet ska ett energilager solel inrymmas som ska kunna försörja till exempel räddningstjänsten med el vid strömavbrott och göra det möjligt att starta Ludvika kraftstation som i sin tur sedan kan förse övriga delar av staden med ström. Dessutom är tanken att man ska kunna ladda till exempel elfordon med strömmen.

Projektet är ett samarbete mellan High Voltage Valley/Samarkand, Ludvika kommun, ABB, VB Energi, VB Kraft, Altpower, och Högskolan Dalarna.

– Nu ska det prövas på alla sätt och vis, men vi är många som vill det här, säger Kathrine Abrahamsen.

Det här är High voltage valley

• Neutral plattform för samverkan mellan företag, universitet och offentliga aktörer.

• Samarbetar kring frågor som är viktiga för att säkra och vidareutveckla regionens världsledande position inom elkraftteknik. Konkret handlar det bland annat om gemensamma forsknings och utvecklingsprojekt, utveckling av leverantörer och kompetensförsörjning.

• Ägs av utvecklingsbolaget AB Samarkand2015 som i sin tur ägs gemensamt, till lika stora delar, av Ludvika och Smedjebackens kommuner, Landstinget Dalarna, ABB i Ludvika och Ovako i Smedjebacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.