Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vid ett nationellt strömavbrott kan Ludvika hålla igång” – säger Jacob Holgersson på Ludvika kommun. Foto: SVT/HowgateVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gigantiska transformatorlådan försörjer Ludvika med el om krisen kommer

Uppdaterad
Publicerad

”Om övriga Sverige slocknar kommer Ludvika att lysa” – så var budskapet redan 2019 när transformatorlådan sattes på plats. Lådan i Ludvika har nu fyllts med batterier och kan användas som en el-reserv vid krissituationer.

Förutom den extra tryggheten som elreserven ger Ludvikaborna vill kommunen vara väl förberedd inför en potentiell kris.

Kommunen har därför format en krisorganisation i sitt arbete kring energiförbrukning. Ett sätt att organisera och förbereda för att kunna ta snabba beslut om läget blir akut.

Inte av ekonomiska skäl

Länsstyrelsen Dalarna arbetar aktivt med att få samtliga kommuner i länet att hjälpa till att platta till elkurvan i vinter. Ludvika är en av kommunerna som kommit långt i sina förberedelser inför vintern.

– Vi sitter med bra elavtal, så det är inte av ekonomiska skäl vi gör detta, utan det är av solidaritetsskäl och symbolskäl som vi jobbar med frågan, säger Jacob Holgersson, miljöstrateg på Ludvika kommun.

”Alla hjälps åt”

Bland annat ger kommunen utbildning och stöttning till verksamheter så de kan se över sin energiförbrukning och analysera var det går att spara.

– Om vi alla hjälps åt solidariskt den här vintern så minskar vi risken för skenande elpriser, säger Jacob Holgersson – hör mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill ligga steget före inför vintern”, säger Jacob Holgersson på Ludvika kommun. Foto: Howgate/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet