Gisslandrama blir opera i Vattnäs

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir gisslandramat på Norrmalmstorg 1973 opera. Premiären hålls 2018 i Vattnäs konsertlada.

– Vi vill skapa angelägen samtida opera som är ett självklart komplement till annan samhällsdebatt, säger operasångerskan Anna Larsson som tillsammans med maken Göran Eliasson skapat operahuset i byn Vattnäs utanför Mora.

Operan kommer att behandla Norrmalmstorgsdramat, som under fem dagar 1973 engagerade hela landet. Det var den 28 augusti som polisen stormade dåvande Kreditbankens lokaler, efter att rånarna tagit gisslan och försökt råna banken.

Ingen hjältesaga

Sångaren och arrangören för Vattnäs konsertlada, Göran Eliasson, är idékläckare till operan.

– Man kommer ihåg händelsen från det att man var grabb. Jag satt klistrad framför TV:n och allt var så spännande och dramatiskt.

Göran Eliasson sjunger själv Clark Olofssons roll men poängterar att Olofsson verkligen inte blir någon hjälte i deras uppsättning.

Den unge svenske tonsättaren Albert Schnelzer är just nu aktuell med sin egen tonsättarfestival i Stockholms konserthus senare i veckan och det är han som ska skriva den nya operan om Norrmalmstorgsdramat.

– Det är ett sådant ämne som fortfarande är aktuellt, förklarar Schnelzer Vem man än pratar med, så känner de till ämnet.

Patrik Sörling har skrivit texten (librettot) och det är också han som regisserar.

Dramat bakom ”Stockholmssyndromet”

Dramat gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet, där gisslan börjar sympatisera med förövaren. Skaparna av operan vill nu belysa de som togs som gisslan.

– Gisslandramat på Norrmalmstorg var ett fruktansvärt brott som gav offren men för livet samtidigt som en av brottslingarna kunde dupera både media och allmänhet och nästan framstå som hjälte. Operan ska lyfta fram de sanna hjältarna, alltså de som togs som gisslan och deras upplevelser under och efter händelsen, säger Göran Eliasson i ett pressmeddelande.

Vattnäs Konsertlada

Uppfördes 2011 av Anna Larsson och Göran Eliasson för egna medel på den egna tomten i Annas fäderneby Vattnäs utanför Mora. Det lilla konserthuset rymmer 300 platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.