Catharina Enhörning och Carla Dahlberg från hjälporganisationen ”Dalarna Hjälper”. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Glädjebeskedet: Sommarläger för ukrainska barn blir av – ”Förväntansfulla”

Uppdaterad
Publicerad

Det var länge ovisst om ett sommarläger i Ludvika för 35 ukrainska barn skulle bli av. Nu har ”Dalarna Hjälper” fått in tillräckligt med pengar – på söndag anländer 35 ukrainska barn.

– Trots att allt skett med väldigt kort varsel så har vi fått in så pass mycket pengar att det räcker till ett läger i sju dagar. Det tackade borgmästaren ja till, säger Catharina Enhörning från hjälporganisationen ”Dalarna Hjälper”.

Önskan om ett sommarläger kommer från borgmästaren i staden Kolomyia i Ukraina. Det nappade Örjan Fridner i Falun på och drog igång arbetet tillsammans med ”Dalarna Hjälper”.

– Barnen lär vara förväntansfulla och vi har länge tänkt: ”Tänk om det inte går vägen?” Och nu kommer det göra det, vilket känns jättebra. Men det har varit en stor utmaning, fortsätter Catharina.

Reser i 1,5 dygn

Till helgen väntas alltså barn i åldrarna 9 till 15 år, åtta vuxna och två chaufförer påbörja färden i buss, från Ukraina till Dalarna. Resan tar 1,5 dygn och på söndag ska de vara framme i Brunnsvik, enligt Catharina Enhörning.

Tills dess hoppas organisationen kunna samla in regnkläder, pyssel och sportartiklar från allmänheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad hjälporganisationen ”Dalarna Hjälper” tänkte om sommarlägret förra veckan, innan beslut fattats. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.