Godisfabriken går i graven

Publicerad

Under tisdagen påbörjades nedmonteringen av maskinerna i Läkerols fabrik på Brynäs och därmed går Gävles sista godisfabrik i graven.

I över hundra har det tillverkats läkerol-tabletter i Brynäsfabriken och det var 1953 som de populära Alhgrens bilar började tillverkas här. Men nu är det definitivt slut.

– Det känns tomt och tyst, säger packningsoperatör Lenita Larsson.

– Inga maskiner som går, det känns öde, säger packningsoperatör Elisabeth Jensen.

De båda har jobbat på fabriken i 25 år och tillhör den kvarvarande personalen som nu arbetar med att städa och montera ned maskiner inne på fabriken. Lenita ska jobba på den nya fabriken i Slovakien i tio veckor, men sedan står hon liksom 90 andra utan jobb.

Det är snart två år sedan som beskedet kom om att Läkerolfabriken i Gävle skulle läggas ned. Anledningen var att godisjätten Cloetta, som äger fabriken, skulle banta sin verksamhet i Sverige och bestämde sig för att stänga fabrikerna i Gävle och Alingsås. Tillverkningen av halstabletterna ska flyttas till Slovakien, och Ahlgrens bilar kommer att istället göras i Ljungsbro i Östergötland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.