87-åringen Gösta Backlund valde livet som heltidskonstnär redan vid 17 års ålder. Idag är han representerad på de flesta stora museer. Foto: Lars Gunnar Larsson, SVT

Gösta firar 70 år som konstnär

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande vid 87 års ålder är konstnären Gösta Backlund i högsta grad aktiv. I dagarna firar han 70-årsjubileum som yrkesverksam konstnär.

– Jag jobbar varje dag, det kanske inte blir en akvarell varje dag, men tecknar, det gör jag varje dag berättar Gösta Backlund hemma i ateljen i Bomsarvet, precis på gränsen mellan Falun och Borlänge.

Satsade på konstärslivet

Som 17-åring lämnade han ett jobb vid dåvarande Telegrafverket i Falun, för att istället satsa på ett liv som konstnär. Ett stort steg kan tyckas, men Gösta visste vad han ville:

– Tanken att bara måla på lördagar och söndagar fanns inte hos mig, utan det här var mitt liv, säger Backlund som ingalunda har trappat ner på sitt konstnärsskap.

Representerad på de flesta museer

Han är representerad på de flesta av våra stora museer, han har haft utställningar både i Sverige och utomlands och har genom åren fått ta emot mängder med arbetsstipendier och kulturpris. Så sent som 2009 fick han Konstakademins stora akvarellpris på en kvarts miljon kronor. Och nu arbetar han med bilder till invigningen av ett nytt galleri i Kalmar i vår.

Jubileumsutställning

Å jubileumsbilderna hänger nu på biblioteket i Falun. Utställningen har han marknadsfört via nätet – det gäller ju inte bara att hänga tavlor – utan även hänga med sin tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.