Graffiti sätter färg på tillvaron

Uppdaterad
Publicerad

DALARNA Det finns få platser att måla graffiti på. Lagliga sådana alltså. Falun är en av få kommuner som satsat på att ge graffitikonsnärer utrymme.

Falun är en av få kommuner i Gävledalaområdet där det finns möjlighet att måla på lagliga graffitiväggar. En av dom hör till kulturhuset Arenan, där Jocke Wredelius är verksamhetsledare.

– När vi startade här för fem-sex år sedan så var det här en viktigt bit. Då hade vi en dialog med det berörda, främst Kommunfastigheter, som tyckte det var helt ok om vi såg till att alla skötte sig – och det har de gjort, säger han.

De lagliga väggarna är viktiga för att graffitimålare ska kunna utveckla sin teknik och uttryck, tycker Madelene Minatti.

– Hinner du inte klart så kan du alltid komma tillbaka senare, eller nästa dag. Med tanke på att det kostar en hel del att köpa färg och så, så är det bra att det finns möjlighet att göra det så ordentligt som möjligt.

Madelene Minatti, 19 år från Mora, är en av många i Dalarna som målar graffiti. Hon tror inte att de lagliga väggarna kommer leda till att det målas mer på andra, olagliga ställen.

– De som målar på de olagliga väggarna, de kommer säkert att fortsätta göra det, men det blir inte mer bara för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.