Få vill bli granatkastare

Uppdaterad
Publicerad

På måndag startar en granatkastarutbildning i Falun, men en tredjedel av utbildningsplatserna står tomma.

Dalregementet är nedlagt sedan 15 år, men Dalregementsgruppen finns kvar i Falun och det är de som nu startar en fyra månader lång granatkastarutbildning. Det har dock varit svårt att fylla platserna. I Falun finns 44 utbildningsplatser, men endast ett 30-tal personer har rekryterats.

– Vi hoppas att alla kommer, men vi vet inte eftersom det bygger på frivillighet, säger Mikael Lundin, som är chef för Dalregementsgruppen och som satsat drygt en miljon kronor på att rekrytera intresserade till utbildningen.

Varje elev får en ersättning på 4.500 kronor skattefritt i månaden, fri kost och fri logi, där boendet sker på det gamla regementet. Dessutom utgår en skattefri premie på cirka 20.000 kronor efter fullgjord utbildning.

Problemet att locka folk till försvaret är uppenbart. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har nyligen tillsatt en utredning för att se om värnplikten eventuellt ska återinföras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer