Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet får du träffa skolbarn i Säter och höra vilka rätter kockarna satsar på under sommarlovet: ”Klassiker som vi vet att barnen gillar” Foto: Niko Ago/SVT

Gratis mat i Säterskolor under vissa sommarlovsveckor

Publicerad

Barn i Säters kommun kommer att få gratis lunch i sommar samtidigt som kommunens sommaraktiviteter pågår.

Enligt Säters kommunalråd Mats Nilsson (S) finns ett stort behov av fria luncher.

– Vi ser tydligt i våra egna kök att på fredagar och måndagar äts det mycket mer mat, säger han.

Lunch kommer att erbjudas på Klockarskolans restaurang, på Enbacka skola och Stora Skedvi skola vecka 24-26.

Gratisluncherna beräknas kosta kommunen 91 000 kronor om 100 barn om dagen äter lunch.

Motion om mat även i Borlänge

Även i Borlänge är frågan om mat på loven aktuell. Rikard Rudolfsson (V), partiordförande i Borlänge, har tillsammans med partikollegan Carl Blom lämnat in en motion där de yrkar på att Borlänge kommun ska erbjuda frukost på skolorna, och lunch på skolloven.

– Vi ser att behovet finns och fortsätter att öka. Det finns stora ekonomiska skillnader. Vissa har svårt att äta sig mätta. Vi har pratat med pedagoger i skolan som säger att det är vanligare att barn äter upp sig inför helgen för att slippa gå hungriga, säger Rikard Rudolfsson.

I videoklippet får du träffa skolbarn i Säter och höra vilka rätter kockarna satsar på under sommarlovet: ”Det blir klassiker som vi vet att barnen gillar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.