Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vår reporter berättar mer om kommunerna som nu vill ta efter Avesta. Foto: SVT

Nu vill fler dalakommuner införa gratisbussar

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Dalarna har planer på att införa avgiftsfri kollektivtrafik, men mycket hänger på hur det kommer att gå för Avesta. Där har bussarna varit avgiftsfria i många år men huvudmannen för länets kollektivtrafik vill göra en dramatisk prishöjning för Avesta kommun – eller börja ta betalt av resenären.

De så kallade gratisbussarna har blivit populära, anser många Avestabor.

– Just nu är det perfekt för jag är arbetssökande! Och bra för miljön är det också, säger Lisbeth Hillbom som just ska kliva på bussen vid busstationen.

Den enda kostnaden för resenären är ett färdbevis, som har en engångskostnad på 30 kronor. Den övriga kostnaden täcks via skattsedeln och uppgår till ca. 200 kronor per år utslaget på alla invånare i kommunen.

I grannkommunerna på andra sidan länsgränsen har två kommuner följt Avestas exempel. Både Sala och Fagersta har idag bussar utan avgift. Och nu har flera kommuner i Dalarna också planer på att ta efter Avestas exempel. I Säter, Smedjebacken och Ludvika pågår nu diskussioner om att ta bort avgiften på bussarna.

Många nya resenärer och mindre avgaser

Bussar utan avgift infördes i Avesta på försök för åtta år sedan och har sedan permanentats. I den utvärdering som kommunen gjort har man sett att antalet resande har tredubblats och var tredje ny bussresenär har tidigare åkt bil för att klara transporterna. Det har enligt kommunen lett till väsentligt minskade utsläpp av koldioxid och andra avgaser.

I klippet träffar du en av resenärerna och vår reporter berättar mer om kommunerna som vill ta efter Avesta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer