Gräver efter ursprunget till fäboden

Publicerad

Under marken finns svaren, det hoppas i alla fall ägarna till Våsbo fäbodvallar i Ovanåker. Där håller man just nu på med en utgrävning för att försöka ta reda på när vallen användes första gången.

Fäbodvallar har under lång tid använts för sommarbete åt djuren, särskilt i Dalarna och Hälsingland har det varit vanligt förekommande. På Våsbo fäbodvallar norr om Edsbyn gräver man just nu i en gammal husgrund i förhoppningen om att lära sig mer om när man började bruka området.

– Fäbodväsendet i Ovanåker är väldigt gammalt. Det äldsta skriftliga belägget är från 1300-talet och då kan det vara intressant att få veta hur stora områden de har rört sig i, säger Katarina Eriksson, arkeolog.

Arkeologen Katarina Eriksson har tillsammans med föreningen på vallen fått i uppdrag av länsstyrelsen att göra utgrävningen. Hittills har en hel del fynd gjorts, bland annat ett tygstycke och resterna av en pipa.

Helst av allt vill de hitta rester av kol, då kan de med hjälp av kol-14-metoden säkert fastställa en ålder när vallen började användas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.