Pärla från golvlager Foto: Dalarnas museum

Gräver fram stormaktstid

Publicerad

Vinglas och pärlor från en svunnen tid hör till fynden i den arkeologiska utgrävningen mitt i Falun.

Inför bygget av ett nytt hus mitt i Falun håller arkeologer nu på att gräva ut marken där det nya huset ska stå. Och man hittat grunden av ett hus från 15- eller 16-hundratalet och olika föremål som använts av människorna då.

En man med reflekterande kläder och en lång stav i handen går långsamt omkring i ett fram- och återgående mönster i en 1,5 meter djup grop i centrala Falun. Det ser märkligt ut, och ur en liten datorlåda på staven kommer en syntetisk röst gång på gång: ”Punkten lagrad”. Spetsen på staven sätter han mot de grova stockar som kommit fram under den arkeologiska utgrävningen.

I datorerna kommer man sedan kunna göra en ritning av det hus man hittat med varje enskild golvplanka inritad. Sakta men säkert mäts golvet av. På golvet ligger många bitar av näver som tydligen fungerat som isoleringsmaterial. Trots att det gått hundratals år ligger näverbitarna kvar, ganska välbevarade. Husets ytterväggar ligger inte riktigt i linje med dagens gatunät. Gatornas dragning var lite annorlunda då.

– Vi håller på och gräver fram delar av ett kvarter i centrala Falun, säger arkeologen Mathias Bäck från Statens Historiska Muséer i Stockholm. Vi har fått en antydning till att den här bebyggelsen sträcker sig ner till 1500-talet. Det är spännande! Det är en del av ett central kvarter under stormaktstiden i Falun.

– Vi har en hel del vinglas, ölglas, blyplomber, mynt och sådant så det är nog hyfsat välbägade människor som funnits här. Övre medelklassmiljö, skulle jag tippa säger Mathias Bäck.

Alla föremål tas direkt in på Dalarnas muséum och tvättas försiktigt. En del av föremålen går redan nu att beskåda i en monter i museet.

– Det är keramikskärvor, glas och mynt så man ser ju verkligen vad det är för någonting. Det känns som om man kommer nära människorna och det är ju kul! säger Joakim Wehlin som är arkeolog på Dalarnas Muséum.

Ett par silvermynt och grygt ett 30-tal kopparmynt har man hittat. De flesta är från 1620-talet. Mynten har dels legat i knutar och liknande på huset, medvetet ditlagda som ett skydd mot onda makter. Men man har också hittat mynt mellan golvplankorna som helt enkelt måste ha tappats.

Dessutom finns det många bitar av kritpipor som man rökt tobak i. Och så en vacker, liten, målad glaspärla som måste ha tillhört något smycke, kanske ett halsband för pärlans platta baksida har en liten skåra. Men allt detta ska nu gås igenom och när själva utgrävningen är klar så är ändå bara halva jobbet gjort för arkeologerna.

– Ja, efter att vi har grävt ut platsen ska vi ta hand om alla fynd, konservera dem och göra analyser. Analysera keramiken och så vidare, säger Joakim Wehlin. Sen ska vi förstås också skriva en rapport om allt vi hittat! tillägger han med ett leende.

Anders Hansson

reporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.