Foto: Nyhetsbyrån TT

Grekland tar hjälp av Jussi Björling för att hylla sopranen Maria Callas

Uppdaterad
Publicerad

I Grekland planeras ett museum till minne av världsberömda operasångerskan Maria Callas. Jussi Björlingmuseet i Borlänge har bidragit både med inspiration och kunskap.

För ett år sedan kontaktades museichefen Jan-Olof Damberg av Greklands ambassad i Stockholm.

– De kontaktade mig för att de höll på med ett projekt med att bygga ett museum vid Maria Callas föräldrahem i byn Neochori i Messinia i Grekland, berättar han.

Ann-Margaret Mellberg är kulturråd på Greklands ambassad i Stockholm och berättar mer om tanken bakom projektet:

– Det hela började som en idé för att lyfta fram begreppet med personmuseer och då fick vi idén om att skapa något liknade i Messinia, där Maria Callas hade sina rötter, säger hon.

40 år sedan Callas bortgång

I år är det 40 sedan Maria Callas, som ofta rankas som världens främsta sopran, gick bort.

– Hennes tolkning av musiken och rollerna, har varit ojämförbara, säger mezzosopranen Katerina Roussou, som bland annat medverkade vid en konsert i Borlänge som hölls i Callas ära i förra veckan.

Pianisten Johan Sandback, som också deltog på konserten, hyllar både Callas – och även borlängetenoren Jussi Björling.

– Jag brukar säga att de var två stora ikonerna i opera världen då, säger Jan Olof Damberg.

Giganterna möttes på scenen i Chicago

Vid två tillfällen möttes de giganterna Björling och Callas på scenen, vilket var år 1955 i Chicago i Verdis opera ”Trubaduren”.

Men förutsättningarna för att skapa ett museum åt vardera operasångare, har varit helt olika. Jussi Björlingsmuseet har haft stor hjälp av familjen Björling, något som kan bekräfta museichefen Jan-Olof Damberg.

Medan det blivande museet till Maria Callas i Grekland haft det mycket svårt att samla föremål.

– Familjen har ju donerat väldigt mycket hit så det har vi haft oerhört mycket hjälp av och därför finns oerhört mycket saker efterlämnat efter Jussi Björling. Vi har också fått mycket grejer från fans världen över.

Skivsamlare skickade en rejäl bunt

En skivsamlare har dock skickat med representanter från Grekland en rejäl bunt med Maria Callas skivor som denne gett till Jussi Björlingsmuseet.

– Det är inte så lätt att samla föremål men vi tänkte att museet i den lilla byn skulle vara främst en plats där man kan titta på skivor, omslag, bilder. Vi börjar med det som är enkelt och lätt att få tag på, sen får vi gå vidare med att försöka hitta  andra föremål. De auktioneras ju ut och är oerhört dyra att förvärva idag, med tanke på Greklands ekonomi, säger kulturrådet på Greklands ambassad, Ann-Margaret Mellberg

Se hela inslaget om Greklands planer för muséet för Maria Callas här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.