Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör projektledaren Matts Lindgren kommentera den indragna funktionen, och regionjuristen förklarar varför det behövs omtag. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gruppsamtal i vårdapp stoppade av Region Dalarna – brister i patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har stoppat möjligheten till gruppsamtal i den egna vårdappen Min vård. Orsaken är att deltagare kunnat identifieras med namn.

– Vi skulle ha tänkt till en gång till, vi bommade, säger projektledaren för appen Matts Lindgren.

I samband med coronapandemin har användandet av Region Dalarnas vårdapp ökat, och under hösten började den även användas för gruppsamtal.

Inte nog analyserat

Det var när regionjuristen i Dalarna fick en fråga från en kollega i en annan region om att använda appen för gruppsamtal som bristerna uppdagades. I vanliga fall görs en analys av vad som kan hända när ett nytt digitalt verktyg börjar användas. Det hade gjorts också när det gäller vårdappen, men inte i tillräcklig utsträckning.

– Man hade inte tänkt sig att man skulle genomföra gruppbehandlingar, men det gjordes utan att man funderat över att det var en utökning och en sekretessfråga, säger regionjurist Lena Jönsson.

Appen stoppades

Även om det finns grupper där inte sekretessen anses vara av vikt, som föräldrautbildningar och föreläsningar, så har nu allt användande av gruppsamtalsfunktionen stoppats tills vidare.

Att använda appen för vård som enskild vårdtagare går fortfarande bra.

Kan man känna sig säker vid användandet?

– Ja det kan man göra. Samtalet är krypterat och bara kopplat mot dig som patient och mot vårdgivaren, säger Matts Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet