Gruvbrytning oroar – idag prövas tillståndet

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes förhandlingen om gruvbrytning vid Bricka i Hudiksvalls kommun. Det är bolaget Svenska Vanadin som vill få miljötillstånd för att bryta metallen vanadin i ett dagbrott. De boende i närheten av den planerade gruvan är oroliga.

Lennart Gustavsson bor i Skärås nordost om den tänkta gruvan. Han är orolig för att det lugn han hittade här kommer att försvinna och att han måste flytta. Han har länge engagerat sig mot gruvbrytningen som han menar skulle vara förödande.

– Vi drabbas ju av att det blir sådan förödelse i vår livsmiljö och natur. Det finns en hel del rödlistade arter i det här området som blir utrotade. En del finns ingen annanstans än just här, säger Lennart Gustavsson.

Men Christer Holmgren, som är styrelseledamot i Svenska vanadin AB, menar att det inte stämmer att arter kommer att utrotas på grund av gruvbrytningen.

Under den första dagen i Mark- och miljödomstolen har företaget bland annat beskrivit vilka volymen de ska ta ut, hur produktionen planeras, var malmkroppen sitter och hur det ser ut i området.

– Vi kommer att kunna visa åtgärder och konsekvenser senare i förhandlingen när vi går igenom miljökonsekvensbeskrivningen, säger Christer Holmgren.

Det är vid Gruvberget som dagbrottet kan komma att ligga. Vid Långmyran planeras ett stort sandmagasin där så kallad sandslurry, som består av sand och vatten, ska förvaras för vittring. Slurryn uppkommer då malmen som tas upp från dagbrottet krossas och anrikas. När magasinet är fullt utbyggt ska det kunna förvara över 13 miljoner kubikmeter sand.

Flera remissinstanser har uttryckt en oro kring att moränen i myren kommer att hålla mängderna sand inne så att inte surt lakvatten rinner ut. Svenska Vanadin kommer bland annat att tillsätta kalk som en åtgärd mot detta.

Gruvan var i början välkommen då folk i bygden hoppades på jobb men det har ändrats menar Lennart Gustavsson.

– Det är en så kort period som det är här. När malmen är slut är jobben borta och då är det på en ännu sämre nivå än när de så kallade arbetstillfällena kom, säger Lennart Gustavsson.

Förhandlingarna i miljödomstolen kommer att fortsätta till och med fredag.

Metallen vanadin

Vanadin är en sällsynt mjuk metall som ingår främst i stållegeringar. På senare tid har ett nytt användningsområde uppkommit i och med snabbladdande batterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.