”Gruvdriften kommer igång 2017”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Nordic Iron Ore jaga 2 miljarder för att återstarta järnmalmsgruvan i Blötberget utanför Ludvika.

Gruvföretaget Nordic Iron Ore ska snart börja jaga de cirka två miljarder kronor som man behöver för att i första hand återstarta järnmalmsgruvan i Blötberget utanför Ludvika.

Trots pressade priser på järnmalm tror VD Christer Lindqvist på att gruvdriften ska kunna starta under 2017.

Nordic Iron Ore har nyss avslutat en emission och beräknas få in 60 nya miljoner till till det pågående arbetet med att återstarta gruvan i Blötberget. Pengarna ska bland annat användas till att få in de cirka 2 miljarder som företaget behöver till nyinvesteringar och nytt anrikningsverk. 

Men det är tuffa tider med låga priser på järnmalm och i Pajala har Nortland Resources i veckan tvingats lägga sin nya järnmalmsgruva i malpåse.    

Christer Lindqvist räknar med att världsmarknadspriserna på järnmalm kommer att stiga igen och vara högre nästa år, men om det inte blir så tror han ändå på gruvorna i Blötberget och Håksberg som han menar redan har mycket av det som behövs. Bland annat möjlighet till att till rimliga kostnader frakta malmen med järnväg till Oxelösund.

Projektet innefattar också framtida brytning under sjön Väsman där massor med höga järnmalmshalter har konstaterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer