Blandade känslor hos gymnasieelever efter beslutet om att skolor stängs kommit. Foto: Henrik Kilefors, SVT

Gymnasieskolor stängs efter regeringens rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har beslutat följa regeringens rekommendationer att stänga gymnasieskolan från och med imorgon och att eleverna ska övergå till utbildning på distans.

Regeringen har idag gått ut med att all utbildning från gymnasiet och uppåt, från och med imorgon, onsdag den 18 mars, ska bedrivas på distans. Det görs i syfte att hindra smittspridning av coronaviruset, och gäller tills vidare.

Skolplikt gäller fortfarande

Så här skriver Ludvika kommun till Ludvikas gymnasielever och vårdnadshavare: “Utbildning för gymnasieleever, komvuxelever och YH läggs på distans från och med imorgon. Personalen kommer att fortsätta att arbeta på skolan om de är friska.”

Coronaviruset i Dalarna

Samtidigt är budskapet till eleverna tydligt om vad som förväntas: “Vi kommer att betrakta distansutbildningen som lika viktig som den ordinarie undervisningen och närvaro kommer att följas”.

Borlänge och Falun följer rekommendationerna

Även i Borlänge har kommunen meddelat gymnasieelever att utbildning framöver kommer att ske på distans.

– Distansundervisning kommer ske via teams och/eller hemuppgifter, säger John Steen, Borlänges skolchef för gymnasiet och fortsätter:

– Nu få varje lärare kolla hur det ska fungera. Den här veckan kommer att få bli en prövovecka för att se vad som fungerar och inte fungerar.

Faluns skolchef uppger att man planerar stänga gymnasieskolorna enligt rekommendationerna, vilket innebär att omkring 1800 elever på Lugnet- och Kristinegymnasiet från och med imorgon får utbildning på distans. Liksom omkring 1000 elever inom vuxenutbildningen.

Skolnämndens ordförande, Björn Ljungqvist (M), säger i ett pressmeddelande:

– Viktigt att poängtera att undervisningen inte upphör. Beslutet vi har fattat handlar om att vi flyttar undervisningen från skolans fysiska lokaler till digitala kanaler. Det ligger ett stort ansvar på våra ungdomar att ta sitt skolarbete på allvar givet rådande förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet