Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer ju vara att folk väljer det bara för körkortet”. Hör eleverna på Hagagymnasiet om betald körkortsutbildning hade kunnat få dem att välja vård- och omsorgsprogrammet. Foto: Anton Ånell

Betalt körkort på vårdutbildning utreds i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen betalar körkortet – om du pluggar vård och omsorg. Det är ett av förslagen för att lösa bristen på utbildad vård- och omsorgspersonal i Borlänge.

Beslut om förslaget har tagits i gymnasienämnden, och nu ska barn- och bildningsnämnden utreda hur åtgärden ska genomföras i praktiken – och hur den skulle kunna finansieras.

Målet: klubbat och klart hösten 2024

Barn- och bildningsnämndens utredning ska redovisas i mars, med målet att förslaget ska träda i kraft till terminsstarten hösten 2024.

– Utredningen får ta reda på om det ska gälla hela körkortet eller en del av körkortet. Min intention är att vi ska kunna ge hela körkortet, säger Hans Moberg (M), ordförande i Borlänges gymnasienämnd.

Frågan är också om körkortsutbildningen ska ske via privata aktörer eller i kommunal regi.

– Vi har ju till exempel redan egen utbildning av körkort till transportprogrammets elever. Sen vet vi inte om det är möjligt att klämma in det där, säger Hans Moberg.

Gymnasieelever skeptiska

På Hagagymnasiet finns en vård- och omsorgslinje. De flesta eleverna från andra program som SVT pratar med tycker förslaget är en bra idé, men vissa är skeptiska till om betald körkortsutbildning hade fått dem att söka sig till vården i det långa loppet.

– Jag tror folk bara kommer välja vård- och omsorg för körkortet, och sen plugga något annat efter, säger Rebecca Fredriksson, som pluggar försäljning och service.

Hans Moberg är dock inte orolig över det.

– Det kommer ju bli under slutskedet av programmet, eftersom man ändå måste ha fyllt 18. Jag tror inte att man går tre års studier för ett körkort och sedan hoppar av alltihop för något annat.

I klippet: Hör vad elever på Hagagymnasiet tycker om förslaget, och om det hade kunnat få dem att välja vård- och omsorgsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.