Anna Hagwall är riksdagelsedamot för Sverigedemokraterna Foto: TT

Hagwall (SD): ”Hade tydligen lite sakfel”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hagwall (SD) borde ha sett över uppgifterna i sin motion bättre, säger hon nu till SVT Nyheter Dalarna. Men att hennes motion skulle väcka så mycket reaktioner, var hon inte beredd på.

– Det här drevet mot mig visar att det är dags att prata om det här, säger Hagwall.

Sverigedemokraten Anna Hagwall från Rättvik har lämnat in en motion till riksdagen rörande medieägandet i Sverige och hur hon anser att det borde bli bättre fördelning på det området. Hon söker dels en reglerad mediemarknad och vill att etnicitet ska vara en faktor och där ägandet inte får bli större än fem procent, skriver hon i ett mailsvar i Aftonbladet.

LÄS MER: SD-politiker vill slopa presstöd och att SVT blir betalkanal

Ska kontrollera uppgifter

Till SVT Nyheter Dalarna förklarar Hagwall att hon inte har något att tillägga för tillfället utan vill kolla igenom de uppgifter hon påstått i en uppmärksammad intervju med Aftonbladet.

– Jag ska göra vad jag kan för att kontrollera om jag har sagt något fel. Men i sak är jag säker på att jag inte vill ändra mig, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Erkänner sakfel

De uppgifter som hon uppmärksammat främst för är att hon menar att Bonnier dels äger 80 procent av mediemarknaden i Sverige – ett påstående som dementerats av både TS och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson – och även att hon vill att företagets tidningar ska bli av med sitt presstöd.

Hon erkänner dock att hon borde sett över uppgifterna bättre, innan hon uttalade sig.

– Jag hade tydligen lite sakfel, vilket jag ska kolla upp nu framöver. Det handlar om till exempel andelen som Bonnier äger och summan av presstödet de får.

– Det måste jag titta upp lite mer noggrant. Där känner jag att jag inte hade 100-procentig koll.

Vill se över driftstöd trots att Bonnier inte har något

Hagwall förtydligar dock att det är just driftstödet i presstödet hon villl se över. Men trots att det enligt Aftonbladet inte finns några Bonnier-ägda tidningar med driftstöd, utan att de endast har distributionsstöd, så vill Hagwall ändå se över det.

— Jo, men de tidningarna ägs indirekt av Bonnier, säger Hagwall men vill inte precisera vilka tidningarna det rör utöver att det handlar om landsortstidningar främst.

– Det är för etablerad media jag vill kolla hur ägandet ser ut, förklarar Hagwall för SVT Nyheter Dalarna.

Smal åsiktskorridor

I sin motion ”Sprid ägandet av medier” vill även Hagwall se över public service. Rörande SVTs framtid, menar Hagwall att det finns en smal åsiktskorridor och att det vore bra om dagens utbud omvandlades till rena betalkanaler tillsammans med en öppen kanal.

— En öppen kanal är bra om man ska varna människor för fara – och då måste alla ha kunna ha tillgång till den.

”Trodde det var större tolerans”

Sverigedemokraterna har dock tagit avstånd från Hagwalls motion och flera medier är fundersamma över hur riksdagsledamoten har resonerat.

– Jag trodde det var större tolerans mot andra åsikter, säger hon men är noga med att förtydliga att hon respekterar sitt partis motsatta åsikt i frågan.

— Jag respekterar att de tycker annat. Men jag måste ändå lyssna på mitt eget samvete. Det behöver inte överstämma med partiets politik.

Hur länge har du funderat över den här frågan?

– Till och från har jag funderat på det här. Men nu har möjligheten uppenbarat sig att ledamöter får driva egna frågor och då tänkte jag att jag skulle påpeka det här. Men jag trodde inte det skulle bli så stor händelse.

Oklart med framtid

Huruvida Hagwall kommer att fortsätta driva frågan låter hon förbli obesvarad tills vidare. Men hon är fortfarande förvånad över reaktionerna som motionen väckt.

— Vi borde ha en diskussion om det här. Men varför blir det så stor affär av det?

LÄS MER: SD-politiker vill slopa presstöd och att SVT blir betalkanal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.