37-årig man häktad

Misstänkt mördare släppt

Uppdaterad
Publicerad

Den 36-årige man som suttit häktad misstänkt för mordet på Pernilla Theorin i Avesta 2006, släpptes idag ur häktet.

Åklagarna PG Persson och Kristofer Magnusson, som leder förundersökningen gällande mordet på Pernilla Theorin, har idag beslutat att häva häktningen beträffande den 36-åring som varit häktad som misstänkt för mordet.

Polisen har idag genomfört ytterligare ett förhör med den misstänkte mannen och han fortsätter förneka brott.

Åklagarna gör bedömningen att de inte kan förvänta sig en fällande dom mot 36-åringen och att det därför inte finns tillräckliga skäl för åtal.

Det finns därför inte längre skäl att 36-åringen ska var häktad och han försätts på fri fot.

Häktad för mordet även 2006

Den 36-årige mannen satt häktad redan i samband med själva mordet för sex år sen. Dna-spår från honom hittades då i Pernillas lägenhet. Han har därefter dömts för ett våldtäktsförsök i Skövde.

Flera förhör har hållits med mannen och han erkänner att han vid ett tidigare tillfälle varit i Pernilla Theorins lägenhet, men nekar till att ha gjort något brottsligt.

Sex år sedan mordet

Det var lördagen den 12 augusti 2006 som 31-åriga Pernilla Theorin hade varit ute på möhippa med vänner på en restaurang i centrala Avesta. På söndagsmorgonen  hittades hon död i sin eldhärjade lägenhet.

Polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd och inledde en förundersökning om mord.

Fängelse för våldtäktsförsök

Den häktade mannen har tidigare dömts för grovt rattfylleri, misshandel och försök till våldtäkt.

Våldtäktsförsöket skedde i juni 2008, knappt två år efter mordet på Pernilla Theorin  i Avesta. Han dömdes på hösten 2008 till fängelse i ett år och fyra månader, men frigavs villkorligt i juni 2009.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.