Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Hans Unander (S): ”Du får en annan känsla för den bygden du bor i”. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Hälften av toppcheferna i Malung-Sälen bor inte i kommunen

Publicerad

Hälften av toppcheferna i Malung-Sälens kommun bor och betalar skatt i helt andra kommuner i Dalarna. Fem av de högsta cheferna är folkbokförda i och pendlar från olika grannkommuner där också skattepengarna hamnar.

– Tyvärr är det så. Det är inte bra, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Malung-Sälen har i dagarna anställt en ny skolchef som inte kommer att flytta till kommunen utan pendla till jobbet från hemmet i Leksand.

Därmed är nu fem av de högsta kommuncheferna i Malung-Sälen bosatta på andra orter i länet.

Det är hälften av alla toppchefer i Malung-Sälen.

Pendlar från andra dalakommuner

Kommunchefen, socialchefen, personalchefen, stadsarkitekten och nu alltså även skolchefen pendlar alla till jobbet i Malung och är folkbokförda på orter som Mora, Orsa, Vansbro och Leksand.

– I grunden tycker jag att man ska bo i kommunen där man jobbar. Det är viktigt för våra skatteintäkter och så får man mer känsla för den bygd man verkar i. Samtidigt har man ju rätt att skriva sig och leva var man vill, säger Hans Unander (S).

I klippet: Kommunalrådet om situationen med chefer som inte betalar skatt i kommunen och vilka krav som kan ställas på anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.