Han åker runt hela Sverige på longboard – ”Det är ett äventyr”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Sander har bestämt sig för att åka skateboard i stort sett runt hela Sveriges gräns – en resa på runt 500 mil under fyra månader. Just nu sparkar han sig genom Västerdalarna. – Det är bökigt så klart, säger han.

Det är ett monotont malande hela dagarna på den långa skateboarden. Erik Sander åker minst fem men upp till tio mil om dagen på vägarna med sin longboard med över 20 kilo packning på ryggen.

Han är från Nacka utanför Stockholm men resan startade längst i söder i Smygehuk för ett par veckor sedan, han ska ta sig längst upp i norr till Karesuando för att sedan åka tillbaka till Skåne.

En resa på 500 mil

Totalt 500 mil runt hela Sveriges gräns under fyra månader. Han hoppas vara i mål i slutet av augusti. Och just nu sparkar han sig norröver genom Västerdalarna mellan Lima och Sälen. Natten till torsdag övernattade han i Transtrand.

– Jag åkte longboard runt hela Island förra året och fick mersmak. Det här är ett äventyr, säger Erik Sander som tidigare jobbade som konsult i träningsbranschen.

Det är förstås ett äventyr och att upptäcka och testa sina gränser. Han sover i tält varje natt och har ingen hjälp utifrån med sig på vägen.

– Det är bökigt. Ryggsäcken väger lite för mycket, säger han.

Samlar in pengar till Hjärnfonden

Men han har också har ett annat syfte med den långa jobbiga resan.

– Jag samlar in pengar till Hjärnfonden öronmärkt till MS-forskning, en diagnos som jag själv har. Det snackas väldigt lite om neurologiska sjukdomar, säger Erik Sander.

Sjukdomen stoppar honom alltså inte från att göra den här resan som ingen annan gjort på det här sättet tidigare.

– Vi åker precis den här vägen när vi ska till Sälen och fiska så nu är det nästan som att jag ska hit och fiska. Men det ska jag ju tyvärr inte, säger Erik Sander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.