Han opererade in chip i handen

Uppdaterad
Publicerad

Att hundar och katter kan vara märkta med elektroniska chip är ingen nyhet , men att som människa operera in ett chip i handen, för att exempelvis kunna öppna dörrar, är mindre vanligt.

För drygt en tusenlapp kan man numera gå från att vara en helt vanlig människa till att bli en cyborg, alltså en blandning av människa och maskin – i alla fall delvis. Precis det har sociala medier-experten Niclas Strandh från Borlänge gjort. Han har alltså låtit injicera ett chip i sin vänsterhand.

I dagsläget finns det inte speciellt mycket han kan göra rent praktiskt med chippet som inte är större än ett riskorn, men det väcker åtminstone diskussioner.

– För min del går det ut på att testa hur långt vi är beredda att gå mot att bli lite mer maskin än människa, säger Deeped Niclas Strandh.

Tekniken har funnits länge och bygger på så kallad radiofrekvensidentifiering, eller RFID. Den används sedan flera år i till exempel busskort där chippet bland annat berättar för kortläsaren vem som reser, vilken linje man reser med och när en resa sker. Tekniken används också till låsen på vissa hotelldörrar och i olika betalmedel, som de omtalade armbanden på Bråvallafestivalen.

Och förhoppningen är att man i framtiden inte ska behöva en massa kort och prylar. Samma information ska finnas i det inplanterade chippet. Man bär med andra ord busskortet i kroppen.

– Om några år kommer folk tänka annorlunda. Att det kanske inte är så konstigt med ett chip i handen. För några år sedan tyckte man att det var konstigt med folk som gick runt med mobiltelefon hela tiden. Det här är en teknisk utveckling som pågår, säger Strandh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.