Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Haris Beganovic, butikschef på en jaktbutik i Falun, är väldigt nöjd med försäljningen under coronakrisen. Kedjan ökade sin försäljning med 30 procent i maj. Foto: Lotta Olin/SVT

Här är handelns vinnare i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin är tuff för många företag, men det finns också de som gynnats av krisen. Vissa branscher går till och med bättre än tidigare.

– Vi är väldigt överraskade faktiskt. Det här hade vi inte räknat med. Samtidigt som andra får stänga så måste vi anställa fler, säger Lars Martinsson, vd på Jaktia. 

Företagskedjan som säljer jakt- och fritidsutrusning ökade sin försäljning med 22 procent i Sverige under första kvartalet. Ökningen i maj är 30 procent.  

Även lågprishandeln lockar kunder i krisen.  

– Folk är hemma och det syns. Samtidigt är de lite oroliga över ekonomin. Jag tror man flyttar pengar från resekontot till fixa-hemma-kontot, säger Göran Westerberg, vd på Rusta. 

I hans kedja säljer allt starkt, utom resväskor.  

– Det var en seg start på året, men sedan krisen började har vi sålt väldigt bra. Bättre än vi räknat med. Det verkar som att det finns ett uppdämt behov av att shoppa.  

Försäljningsrekord

Jula har slagit försäljningsrekord i e-handeln och det höga trycket har lett till nattskift och nyrekryteringar på kedjans centrallager. Även ÖoB går starkt, trots att flera av bolagets enheter är kraftigt påverkade av corona. Några har stängt och vissa har begränsade öppettider.

– De övriga har kompenserat, i maj har vi tydligt överträffat förra årets försäljningsiffror, säger Fredrik Johanson, kommersiell chef för ÖoB.

Detta samtidigt som många detaljhandelsföretag har det väldigt tufft.

Många konkurser

– Vid den senaste mätningen vi gjorde bland våra medlemsföretag, sa 40 procent av alla handlare att de har tappat minst 30 procent av sin försäljning jämfört med samma period föregående år, berättar Karin Johabnsson, vd för intresseorganistationen Svensk handel.  

Antalet konkurser totalt i landet har ökat kraftigt i takt med coronakrisen, med en topp i april. Men enligt Sveriges största kreditupplysningsföretag UC mattades ökningen av i maj, och antalet konkurser ligger nu på samma nivå som 2019.  

 – Det har varit en lång ökenvandring för väldigt många företag, men nu ser vi att kunderna i liten utsträckning kommer tillbaka till butikerna, säger Karin Johansson, vd Svensk handel.

I klippet besöker vi en av jakt- och fritidsbutikerna som går bra, och hör Karin Johansson på Svensk handel  om vilka branscher som gynnats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet