SSAB är ett av företagen vars export från Dalarna inte redovisas i SCB:s siffror. Foto: SVT

Handelskammare: Dalarnas export dubbelt så stor som beräknat

Publicerad

Dalarnas export är värd nästan dubbelt så mycket som tidigare beräknat. Det menar Mellansvenska handelskammaren som gjort egna mätningar och jämfört med SCB:s siffror. De nya siffrorna kan få betydelse för framtida infrastruktursatsningar, säger Antti Vainio, näringspolitisk chef på Mellansvenska handelskammaren.

– Vi har tunga industrier och transporterna är jätteviktiga, säger Antti Vainio.

SCB:s beräkningar av export baseras på var företagen har sina huvudkontor. Eftersom Dalarna har flera tunga industrier med huvudkontor utanför länet så blir det därför svårt att se hur mycket den regionala exporten är värd.

Enligt en rapport som Mellansvenska handelskammaren presenterade 6 november så är den regionala exporten värd nästan dubbelt så mycket jämfört med statistiken från SCB.

66 miljarder istället för 35

Enligt SCB exporterades 2019 varor värda 35,2 miljarder kronor från Dalarna. Där är dock inte Boliden, Hitachi ABB, Outokumpu, SSAB och Stora Enso medräknade. Deras samlade exportvärde från produktion i Dalarna uppgick 2019 till 31,4 miljarder kronor, vilket gör att det totala exportvärdet blir drygt 66 miljarder kronor enligt rapporten.

Att exportvärdet är så pass mycket större kan få betydelse när det gäller framtida infrastruktursatsningar. Även om läget inte är akut så är transportmöjligheterna viktiga för företagens förutsättningar att växa menar Antti Vainio.

– Vi ser att det är stora brister i järnvägen, som gör tillförlitligheten dålig, och vägsystemet är inte i det skick det borde, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.