Handikappade med flyt

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen arrangerade Falu kanotklubb och RG Dalarna en prova på dag med paddling vid Liljans gård mellan Falun och Borlänge.

Flera passade på att testa paddling för första gången. Monica Westman hade tagit sig ända från Mora för att få paddla.

– Lite pirrigt är det ju, men jag har ombyte med mig om jag skulle plurra. Kommer jag väl i ska det väl gå bra, säger Monica.

Monica är född med en hjärnskada som gör det svårt med motoriken och att träna kroppen är viktigt för att hennes kropp ska fungera så bra som möjligt.

Förlamad i motorcykelolycka

Enligt John Fändrik aktiv i RG Dalarna kan de flesta som är handikappade paddla. Han är själv förlamad från bröstet och neråt, efter en motorcykelolycka för 31 år sedan.

– Det ger väldigt bra motion och man får jobba med hela överkoppen, sedan är det en stor frihet att få komma ut så här, säger han.

Det finns så kallade sit-on-top kajaker som kan vara att föredra om man är handikappad. Dessa är något grundare och kan göra att det går lättare att ta sig i och ur. Annars kan de flesta paddla i vanliga kajaker utrustade med speciella sittstolar som ökar stabiliteten.

– Man bör ha ganska bra överkropp och bålstabilitet, men i övrigt går det bra för dom flesta, det ser vi ju idag, det går verklige bra, säger John Fändrik.

Regelbunden paddling

Förhoppningen från Falu kanotklubb är nu att kunna dra igång regelbunden träning för handikappade, inomhus i bassäng under vintern för att sedan fortsätta utomhus till våren igen.

– Vi ser att det finns stora möjligheter att kunna paddla, oavsett vilken skada man har, alla kan paddla säger Soizick Lidström, från Falu kanotklubb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.