Hör handlaren berätta om situationen i gränshandeln – ”Omöjligt att veta hur man ska jobba” Foto: Patrik Qvicker

Dalarna rödlistas igen – handlare tvingas avbeställa leveranser

Uppdaterad
Publicerad

Efter att coronasmittan nu delvis ökar i Sverige, så stängs återigen gränsen mellan Norge och Dalarna och Norge och Värmland. Något som blir ett nytt hårt slag mot de gränshandlare på svenska sidan som mer eller mindre är beroende av kunderna från Norge.

– Vi tvingades nu avbeställa alla varor vi tänkte ta hem till helgen, säger Rickard Östlund vid Gränsbua i Flötningen.

Butiken som ligger bara någon kilometer från norska gränsen väster om Idre i norra Dalarna, får normalt 95 procent av sin omsättning från norska kunder.

Coronaviruset i Dalarna

Så sent som i lördags öppnade gränsen mot Norge efter att ha varit stängd sedan i mitten av mars. Och de norska kunderna återvände snabbt när de nu inte längre tvingas i karantän efter besök i Dalarna. Men från och med lördag så stängs alltså gränsen igen, efter bara en vecka.

Väntat besked

– Tråkigt men väntat, säger Rickard Östlund. Han bär själv munskydd så att norrmännen ska känna sig trygga och det finns både engångshandskar och handsprit i butiken som kunderna kan använda fritt.

– Synd för butiken men för min del är det bra. Det är bra att de inte tar några risker, säger Geir Risbacken, kund från norska Drevsjö några kilometer från Flötningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet